Aktuality

Internetové dobíjení hradecké městské karty (MK) z pohodlí domova

2.3.2015

Internetové dobíjení hradecké městské karty (MK) z pohodlí domova

On-line prodej nemusí být jen doménou e-shopů. Prodávat přes tento digitální prodejní kanál mohou i poskytovatelé služeb včetně MHD. Lidé jsou stále pohodlnější a čím dál tím více využívají výhod, které jim internet poskytuje.

V průběhu loňského roku byly proto hradeckým dopravním podnikem vytvořeny podmínky pro možnost rozšířit nabídku služeb pro cestující veřejnost o zavedení on-line (internetového) prodeje jízdenek, resp. internetového plnění Městské karty (tzn. předplatných časových jízdenek dle platného tarifu MHD a plnění – dobíjení - elektronické peněženky pro platbu jednotlivého jízdného) přes internetový portál (e-shop) dopravního podniku (www.dpmhk.cz). Tento projekt byl připraven a spuštěn do plného provozu dnem 1. března 2015.

Pro dobíjení bezkontaktních městských čipových karet, které byly zavedeny od 1. ledna 2006, měl dosud zákazník možnost využít buď tří zákaznických center (ZC) anebo sítě šesti dobíjecích automatů (z toho čtyř NON STOP), které zůstávají v současnosti i nadále v provozu – viz http://www.dpmhk.cz/dobijeni-mestske-karty.

On-line platbu prostřednictvím internetu může tedy zákazník provést od 1. března 2015 na našich stránkách přes platební systém GoPay.

Platba platební kartou nebo on-line internetovým bankovnictvím z našich stránek přes platební bránu GoPay se časově výrazně liší od platby klasickým převodem (bankovním příkazem) z Vašeho bankovního účtu, proto také volba způsobu platby ovlivňuje také nejbližší možný začátek platnosti předplacené časové jízdenky či využívání (čerpání) elektronických peněz.

Zatím co u platby kartou a platby on-line je dopravním podnikem garantována lhůta zpravidla 60 minut kdy bude platba zaregistrována do systému (platná transakce), u platby standardním bankovním převodem je doba (zpravidla 2 pracovní dny) dána lhůtou pro připsání finančního obnosu na účet DP dle obchodních podmínek jednotlivých příslušných bankovních ústavů. Pokud máte svůj bankovní účet u jedné ze zde uvedených devíti bank, je převod proveden zpravidla v kratším intervalu a s nižšími náklady. Platbu bankovním převodem lze uskutečnit pouze v rámci ČR.

Systém umožňuje provádět platbu tedy několika způsoby:

1)      platební kartou (VISA, VISA Electron, MasterCard, MasterCard Electronic)

2)      on-line internetovým bankovnictvím (díky platební bráně GoPay) platebními tlačítky přes tyto banky: Česká spořitelna (PLATBA 24), Raiffeisenbank (ePlatby), Komerční banka (Moje platba), mBank (mPeníze) a Fio banka. Rychlost platby se vyrovná platební kartě. Jedná se o bezpečnou, komfortní a okamžitou platbu ze standardního internetového bankovnictví zákazníka bez nutnosti vyplňování platebního příkazu  

3)      standardním bankovním převodem (platební příkazem) – bezhotovostní platbou s nutností vyplnění bankovního příkazu prostřednictvím standardního bankovního převodu v rámci ČR na uvedený účet. Nelze však zadat trvalý příkaz.

Dodání správně provedené a zaplacené objednávky se realizuje prostřednictvím fyzického zápisu na Městskou kartu při přiložení karty k libovolnému odbavovacímu terminálu ve vozidlech MHD v Hradci Králové anásledným přiložením karty se provede úhrada objednaného druhu jízdného.

Platební systém GoPay je licencován a regulován Českou národní bankou k činnosti instituce elektronických peněz a je pod dohledem Ministerstva financí ČR.

Informace o internetovém dobíjení včetně návodu k nákupu je možné získat především na webových stránkách společnosti - podrobnosti o vlastním dobíjení pak naleznete v obchodních podmínkách (viz Obchodní podmínky pro nákup předplatných časových jízdenek a dobíjení elektronické peněženky prostřednictvím internetového prodeje).     

Výhody internetového dobíjení

Městská karta, která je v aktivním provozu nyní u téměř 70 tis. uživatelů (vydáno již bylo přes 130 tis. ks), obecně umožňuje jednoduchým a pohodlným způsobem využívat výhod a služeb, které město Hradec Králové poskytuje svým občanům a jeho pravidelným návštěvníkům.

Kartu je ve formě elektronické peněženky možné používat k bezhotovostní úhradě jízdného v zákaznických centrech. Městskou kartu návštěvníci také mohou od května 2010 využívat také v areálu Koupaliště Flošna (tj. na letním koupališti i v celoročně otevřeném Wellness studiu Flošna). V plaveckém areálu (tvoří jej Městské lázně – Aquacentrum a Plavecký bazén 50 m) na Eliščině nábřeží 842 je možné využívat Městskou kartu od června 2013. Městskou kartou lze tedy platit v obou areálech spravovaných Správou nemovitostí Hradec Králové.

Městskou kartu je možné použít také k identifikaci čtenáře na všech půjčovnách Knihovny města Hradce Králové, kde je automatizovaný výpůjční protokol (není pouze v Pileticích). Městskou kartu může klient používat jako čtenářský průkaz do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové a to s využíváním všech služeb, které knihovna registrovaným čtenářům aktuálně nabízí.

Cestující nemusí nikam osobně chodit a z pohodlí domova si bude nyní moci také přes internet zaplatit například časovou jízdenku (i s předstihem 90 dní) nebo uložit peníze do elektronické peněženky a po prvním přiložení karty k libovolnému odbavovacímu zařízení ve voze MHD se mu obnos nebo zvolené jízdné automaticky na kartu zaznamená - vždy po uplynutí garantované doby v závislosti na zvoleném způsobu platby a dalším následným přiložením karty se provede úhrada jednotlivého jízdného.

Internetové dobíjení zjednoduší (včetně časové úspory při nákupu jízdného) především nákup předplatných časových jízdenek a plnění elektronické peněženky MK, můžete si zde ale zjistit třeba jen aktuální informace o kartě – včetně její platnosti či výši finančního zůstatku na ní, je možné si zde zvolit i nastavit upozornění na konec platnosti časové jízdenky a internetové dobíjení Vám tak poskytne větší pohodlí při využívání MHD v Hradci Králové. Umožní to i účinně eliminovat – jak vyplynulo z letošního únorového Průzkumu používání papírových jízdenek z předprodejů – situaci, kdy cestující - vlastnící MK je nucen jet na papírovou jízdenku jen z toho důvodu, že si neměl čas dobít peněženku či zakoupit předplatnou časovou jízdenku.

Současně je možné z karty platit jízdné na sezonní zimní lince oblíbeného skibusu na trase Hradec Králové – Deštné v Orlických horách a zpět, který je pro Vás na zimní sezónu 2014/2015 opět do 15. března provozován (jízdy byly zahájeny v prosinci 2014) a standardně v turistickém hradeckém silničním vláčku (v roce 2015 bude v provozu od 4. dubna do 30. srpna).

 

Hlavními záměry, které má internetové on-line dobíjení Městské karty realizovat, jsou především:

 

  • umožní cestující veřejnosti dobití elektronické peněženky a zakoupení časové jízdenky prostřednictvím internetové aplikace
  • další zvýšení komfortu pro cestující (možnost snadného objednání časové jízdenky nebo dobití elektronické peněženky – dostupná denně kdykoliv po dobu 24 hodin – bez ohledu na denní dobu a kdekoliv – v klidu a pohodlí domova bez nutnosti osobní návštěvy ZC či dobíjecího automatu)
  • postupné snižování nákladů na provoz zákaznických center
  • snížení nákladů spojených s manipulací s hotovostí

 

Možnosti úhrady jízdného v hradecké MHD vyhoví každému cestujícímu

Stávající formy úhrady jízdného v MHD, jimiž je nepřenosná personifikovaná Městská karta, resp. její nepersonifikovaná varianta Volná karta (distribuované přes ZC), klasická papírová jízdenka (kterou je možné získat nákupem jak v ZC, tak v trafice), tak úhrada přímo u řidiče ve vozu, byly v lednu 2012 doplněny moderní doplňkovou bezhotovostní alternativou k již dosud používaným formám úhrady a to úhradou jízdného prostřednictvím mobilního telefonu.  

V Hradci Králové existují dokonce dva způsoby objednání jízdenky – první běžný - pomocí SMS a druhý - v ČR unikátní, patentově chráněnou formou prozvonění na speciální telefonní čísla. Na konci května či v průběhu června 2015 očekáváme v Hradci Králové již 500 tisící SMS-ku.

Cestující mohou tedy plně – podle svého uvážení a výhodnosti - používat všechny způsoby úhrady jízdného, přičemž předpokládáme, že by časem měly být papírové jízdenky (respektive jejich nákup mimo vozidlo) do značné míry nahrazeny SMS jízdenkou. Prodej jízdenek by výhledově zůstal tedy pouze na řidičích, ale s nižším rozsahem prodeje – s cílem i snížit nebezpečí nedodržení času odjezdu při vyšším počtu cestujících vyžadujících koupi jízdenky přímo ve voze.

Dlouhodobou strategií DPmHK, a.s. je zkvalitňování služeb pro cestující. Jsme přesvědčeni, že pestrá paleta úhrady jízdného, resp. další zvýšení možností úhrady formou on-line dobíjení MK či její nepersonifikované verze (volná karta), uspokojí každého našeho stávajícího či potencionálního cestujícího a tak věříme, že tento další uživatelsky pohodlný a zejména bezhotovostní způsob platby jízdného, který ještě více usnadní a zpříjemní cestování v MHD, veřejnost uvítá a bude využívat a bude se tak naplňovat naše heslo „Pohodlně s MHD“.